O NAS

Spletna stran tehnikajezakon.si deluje od 13. januarja 2021, ko je bila prvič predstavljena 130 učiteljem na delavnici hologram. Do junija 2023 je v naši spletni trgovini kupovalo že več kot 197 osnovnih šol.

Sem Matjaž Pintarič, učitelj fizike in tehnike. Ker sem pogrešal primerno gradivo za pouk fizike, sem se s soavtorjem lotil sodobnega samostojnega delovnega zvezka, ki je izšel pri Mladinski knjigi 2016 in je med učitelji in učenci dobro sprejeti in ga uporablja več kot 130 šol po Sloveniji. Gradivo je sodobno in vsebuje primere iz vsakdanjega življenja in veliko praktičnih nalog za učence, ki so tako bolj aktivni.

Tudi pri predmetu tehnika sem iskal rešitev, ki bi učiteljem in učencem dala nove primere uporabnih in tudi lepih izdelkov. Škatel z gradivom za pouk tehnike, ki jih večina učiteljev uporablja, sam ne uporabljam. Vedno sam izberem izdelek in naročim material. Pri tem sem se navduševal pri učitelju Ivanu Doviću, sošolcu s fakultete.

Ivan Dović, prav tako učitelj fizike in tehnike, ima za seboj veliko zanimivih projektov, ki jih je izvajal z učenci: od električnega avtomobila Minotever, jadrnice Brina, gliserja Brina, vesoljskega plovila, žogozvočnika, nenavadnih koles … Ivan Dović je prejemnik državne nagrade za izjemno delo na področju šolstva v letu 2017. Zanimiv prispevek o njegovem delu lahko poslušate v arhivskem posnetku oddaj vala 202 tukaj.

Projekti Ivan Dović

Z Ivom že dlje časa sodelujeva pri izmenjavi idej za pouk tehnike in objavljava članke v reviji Tim. Skupaj sva bila tudi na ESA izobraževanju robotike v Belgiji.   Video story.

Kljub temu da imava oba družino, najdeva tudi čas za tehniko, ki naju povezuje in jo poskušava popularizirati med mladimi in starimi.

Zavedava se, da je za učitelja najlažje naročiti škatlo z gradivom in izdelati izdelke v njej. Opažava, da na koncu leta dosti materiala iz škatel ostane še ne uporabljeno. Ker kot učitelja nimava poslovnih izkušenj, sva se za poslovni del povezala s podjetjem MI-NA trade d.o.o., ki bo prevzel finančni del naročanja preko spletne trgovine.

Ponudba spletne strani in spletne trgovine je namenjena učiteljem tehnike, z njo želiva, da bi bila uporabna nam, učiteljem. Izdelki skušajo biti sodobni in estetski, kakršne vidimo na različnih omrežjih Pinterest, Youtube, Instructables in še kje.

Vsak učitelj lahko po izbranih načrtih naroči material tudi drugje, a smo z izborom različnih dobaviteljev skušali priti do čim bolj ugodnih cen, tako pa prihraniti tudi čas, ki ga mora učitelj vložiti, če hoče material naročiti sam. Temu so namenjeni tudi pripravljeni kompleti za posamezni izdelek. Da vam ne bo potrebno prepogosto obiskovati naše strani, pa se lahko naročite na newsletter in na vašo e-pošto prejemate povzetke novosti. Za lažji pregled naše ponudbe pa smo pripravili tudi E-KATALOG 2023/24, z izbranim orodjem in izdelki za pouk tehnike.

V naši spletni trgovini je orodja in material za izdelke do julija 2023 naročilo že 197 osnovnih šol. V šolskem letu 2023/2024 pa smo v sodelovanju z založbo Mladinjska knjiga pripravili samostojni delovni zvezek z gradivi za 6. razred. V pripravi pa je že samostojni delovni zvezek za 7. razred, ki bo izšel 2024. S tem produktom bomo ponudili učiteljem, ki uporabljajo delovne zvezke z gradivi nov produkt, pri katerem bodo lahko za razliko od drugih ponudnikov tu izbirali izdelke sami.

Zavedava se izziva, ki ga predstavlja pomanjkanje učiteljev za poučevanje tehnike v osnovnih šolah s Sloveniji. Zato ponujava raznolike praktične in izobraževalne delavnice, namenjene izobraževanju učiteljev na tem področju. Med pandemijo covid 19 sva izvedla brezplačno delavnico izdelave holograma ter dve brezplačni delavnici o uporabi programov Qcad in Tinkercad.

V letu 2023 sva organizirala dve praktični delavnici. Prva je nosila naslov “Lepo je učiti tehniko 2023”, kjer so učitelji izdelovali plovila na elastiko iz umetne mase. Druga delavnica je bila prav tako praktična in je učiteljem predstavila konkretne primere uporabe programov Qcad in Tinkercad pri poučevanju tehnike v vseh razredih.

Ivan Dović in Matjaž Pintarič

Kontakt: info@tehnikajezakon.si

O PODJETJU

MI – NA TRADE d.o.o.
Trubarjeva cesta 30
1315 Velike Lašče

e-pošta: info@tehnikajezakon.si

Matična številka: 1399675000
Davčna številka: SI85311472
Davčni zavezanec: DA
Transakcijski računi:
IBAN SI56 6100 0002 0362 005 (odprt 24.9.2018, DH d.d.)